20 svibnja 2005

Općenito...

Ulazeći u naselje, pored magistralnog puta Mostar - Nevesinje, na lokalitetu poznatom pod nazivom "Carski vinogradi", uočit ćete trag tog vremena: Ulaz u Carske vinograde (fotografija lijevo).

U Gnojnicama se također mogu pronaći tragovi života iz rimskog razdoblja koji svjedoče da su ova područja već odavno prepoznata kao oaze spokoja. Jedan od takvih tragova je Vrba (fotografija dolje), to je konstruktorski podvig koji sustavom podzemnih kanala (sagrađenih od kamenih i keramičkih ploča) prikuplja vodu iz triju okolnih izvora i distribuira je na više mjesta u Gnojnicama, a najočuvaniji od njih je upravo Vrba, oduvijek mjesto susreta i druženja.

Tik uz Vrbu, na lokalitetu Crkvine registrirano je arheloško nalazište rimskog groblja, a idući prema Kočinama nećete ni primjetiti kada pređete preko Šijakuše – nenametljivo ali ukusno uređenog izvorišta ispod glavne ceste. Malo dalje, na Gogoli je ležalo nekoliko stećaka koji su strpljivo ispraćali naraštaje smrtnika...

DETALJ IZ POVIJESTI:
izvor: dr. August Heimer: KROZ BiH, 1904. godineGNOJNICE - Carski vinogradi, 
prvo sađenje loze 1898. godine

"Blizu Mostara, pored puta za Blagaj, nalazi se državna vinska i voćarska poljoprivredna stanica. Usred jednog parka okruženog vinogradima nalazimo zdanje sa vinskim presama i zgradu za boravak službenika. Sadnice iz apsolutno zdravih područja, bez bolesti filoksere, djelimično se nabavljaju za potrebe same stanice, a djelomično se dajuvinogradarima kooperantima. Nedaleko od stanice već se vidi plod ove djelatnosti: izvanredna prodavnica vina Riste Jelačića."

klaudijo | mostar